تشدید اختلاف مسکو و واشنگتن بر سر ایران و انتخابات

به گزارش روز شنبه خبرنگار ایرنا از مسکو، ایالات متحده که به گفته ترامپ بیشترین ارتباط را بیش از هر دولتی در تاریخ آمریکا با سران اسرائیل دارد، از حضور ایران در سوریه به عنوان «دردسر آمریکا» یاد می کند.
جان بولتون لابلای بسته های تحریمی جدید آمریکا علیه روسیه به بهانه های مختلف پیش از سفر به سرزمین های اشغالی خبر داده بود که تیرماه امسال، دونالد ترامپ از ولادیمیر پوتین خواسته است برای خروج ایران از سوریه با آمریکا همکاری کند.
به گفته وی، رئیس جمهوری روسیه اعلام کرده بود که اگر چه اهداف روسیه و ایران یکی نیست اما روسیه نمی تواند ایران را وادار به خروج از سوریه کند.
در خصوص اظهار نظر نخست پوتین اشاره به این موضوع خالی از لطف نیست که مقامات روسیه بارها به صراحت اعلام کرده اند که ایران، روسیه و ترکیه با هم اختلاف نظر و اختلاف منافع دارند اما توانسته اند با تمرکز بر منافع مشترک برای حل وفصل بحران سوریه گفت و گو و همکاری کنند.
بخش دوم اظهار نظر رئیس جمهوری روسیه نیز گواهی بر این مدعا است که ایران کشوری مستقل است که برای خود تصمیم می گیرد.
درخواست مقامات کاخ سفید از سوی دیگر نشانگر این واقعیت است که آنان دچار درماندگی در خصوص نقش ایران در منطقه شده اند و برای رهایی از این وضعیت، چاره ای جز همراه کردن روسیه نمی بینند و یکی از راه های همراه کردن روسیه را اتخاذ تحریم های پی در پی علیه این کشور می دانند.
با نگاهی به اظهار نظر مقام های روسیه طی چند روز گذشته به خوبی آشکار می شود که روس ها با آمریکایی ها در این خصوص اختلاف نظر جدی دارند.
«ماریا زاخارووا» روز پنجشنبه در ساختمان وزارت امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا که موضع روسیه در خصوص درخواست آمریکا برای همکاری با این کشور مبنی بر خروج ایران از سوریه را جویا شده بود، گفت: آمریکایی ها اگر به دنبال خروج نیروهای خارجی از سوریه هستند، بهتر است از خود شروع کنند.
وی افزود که نیروهای آمریکایی به صورت غیرقانونی در سوریه حضور دارند بنابراین آنها باید از سوریه خارج شوند.
زاخارووا با بیان اینکه ما از آمریکایی ها خواسته ایم که به حل و فصل بحران سوریه کمک کنند، افزود: اگر آنها می خواهند موضوع همکاری را به خروج دیگران مشروط کنند، باید از خودشان شروع کنند.
کمی آن طرف تر از ساختمان وزارت خارجه روسیه، دیمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه در کاخ کرملین به خبرنگاران گفت که کشورش با آمریکا درباره خروج ایران از سوریه مذاکره ای نکرده و موضوع بازداشتن تهران مطرح نشده است.
سرگئی لاوروف رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه نیز در واکنش به اظهارات بولتون که همکاری آمریکا با روسیه در سوریه را مشروط به خروج نیروهای ایرانی از این کشور کرده بود، خواستار خروج همه نیروهای خارجی که در سوریه بدون دعوت دولت قانونی این کشور حضور دارند، شد.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امورخارجه روسیه نیز گفت: به اقدامات ایران که با هدف تامین امنیتش صورت می گیرد، از جمله حضور در سوریه که به دعوت دولت قانونی این کشور صورت گرفته است؛ احترام می گذاریم.
وی ادامه داد: این موضوع اما به معنی نبودن چشم انداز و فضای همکاری نیست.
ریابکوف افزود: ما در این رابطه در موارد بسیاری با طرف آمریکایی اختلاف نظر داریم و رویکردها گاه کاملا خلاف یکدیگر است.
** بحران انتخاباتی اختلاف نظر دیگر مسکو و واشنگتن
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با بحران همکاری با روسیه برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری مواجه است که به نظر می رسد رهایی از آن به اولویت اول مقامات کاخ سفید تبدیل شده است چرا که جان بولتون مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا، پنجشنبه شب در ژنو با قبول تلویحی موضع روسیه در خصوص ایران، از نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت روسیه درخواست کرد برای صدور بیانیه مشترک و کاهش تحریم های ضد روسی آمریکا و در واقع رفع مشکل مقامات کاخ سفید، بندی را بپذیرد که طبق آن روسیه متعهد می شود در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دخالت نکند.
مسکو پذیرش این بند را مشروط به گنجاندن بند دیگری کرد مبنی بر اینکه آمریکا متعهد می شود در امور دیگر کشورها دخالت نکند؛ پیشنهادی که مطرح کننده آن بخوبی می دانست که آمریکا زیر بار آن نخواهد رفت چرا که منافع ایالات متحده بر دخالت در امور سایر کشورها استوار شده است و دونالد ترامپ تلاش می کند با سیاست ترساندن دیگران و باج گرفتن حتی از متحدان خود وضعیت اقتصادی آمریکا را بهبود بخشد.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه در تشریح این سیاست گفت: رویکرد آمریکا بر تهدید، باج گیری و ارعاب دیگران از جمله متحدان ایالات متحده استوار شده است و این موضوع در خصوص ایران به وضوح به چشم می خورد چرا که ایالات متحده دیگران را از تجارت با ایران می ترساند و حتی متحدان خود را تهدید می کند که با ایران همکاری نکنند.
به نظر می رسد تحریم دیگر کشورها به تنها سیاست ایالات متحده تبدیل شده است، رویکردی که نه تنها این بار ایران، روسیه و ترکیه را هدف گرفته بلکه شامل متحدان آمریکا نیز شده است.
نتیجه این سیاست آمریکا این واقعیت را پنهان نمی کند که اختلافات روسیه و آمریکا بر سر نقش ایران در سوریه و اتهام دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا،عمیق و مانعی بر سر رسیدن به توافق میان مسکو و واشنگتن است.